Μικροί φουρνάρηδες-μυλωνάδες
Το ψωμί αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της διατροφής των ανθρώπων και ακόμα και σήμερα βρισκεται στο κέντρο καθε τραπεζιού.
Έγινε στιχος σε τραγουδια ,παροιμία, παραμύθι σε πολλούς πολιτισμούς και λόγω της απλότητας στην παρασκευή του έθρεψε τους ανθρώπους τα δύσκολα χρόνια. Όλα ξεκίναγαν από τον γεωργό που τροφοδοτούσε τον μυλωνά με σιτάρι και αυτός με τη σειρά του τον φουρναρη με αλεύρι. Στο εργαστήριό μας τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το σιτάρι και γνωρίζουν το φυτό, τους σπόρους, το αλεύρι και το ψωμί. Με διάφορες παιγνιώδεις ασκήσεις, εξασκούν τις αισθήσεις τους για να αντιληφθούν τα υλικά που έχουν μπροστά τους.
Στη συνέχεια τους ζητάμε να φορέσουν ποδιές και σκουφάκια (εξηγούμε τους κανόνες υγιεινής για την παρασκευή των τροφίμων,) τους διαβάζουμε τη συνταγή για την παρασκευή του ψωμιού, εξηγούμε με απλά λόγια στα παιδιά την ποσότητα και μετά αρχίζουν να ανακατεύουν τα υλικά και να ζυμώνουν. Στο τέλος το κάθε παιδί πλάθει το ψωμάκι του και όλα μαζί ψήνονται στο φούρνο.
Ακολουθεί το παιχνίδι προσομοίωσης όλων όσων είχαν παρακολουθήσει και με τη βοήθεια ενός μικρού ξύλινου γαϊδαράκου θα γίνουν γεωργοί, μυλωνάδες, θα αλωνίσουν και θα αλέσουν το σιτάρι. Το παιχνίδι τελειώνει με τραγούδι για το ψωμί και τον μύλο.
Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται όταν τα παιδιά πάρουν τα αχνιστά ψωμάκια τους.
Το εργαστήριο είναι εποχικό και πραγματοποιείται τους μήνες Ιανουάριο-Ιούνιο.