Μικροί ελαιοπαραγωγοί

Σε αυτό το εργαστήριο που συνδέεται άμεσα με την γεωργία και την παράδοση οι μαθητες θα γίνουν μικροί ελαιοπαραγωγοί.

Ξεκινάμε αναπαραστώντας τον μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα που όπως είναι γνωστό από τη μυθολογία, η θεά έδωσε το όνομά της στην Αθήνα, καθώς πρόσφερε στους Αθηναίους το δώρο της ελιάς. Με αυτόν τον τρόπο τονίζεται στα παιδιά η αξία αυτού του σπουδαίου δέντρου. Ύστερα θα γίνει το λιομάζωμα, αφού πρώτα ραβδίσουμε και χτενίσουμε τα κλαδιά της ελιάς και στη συνέχεια τραγουδώντας θα μεταφέρουμε τη συγκομιδή μας στο ελαιοτριβείο.

Εκεί με τη βοήθεια του σπαστήρα και του πιεστηρίου θα βγάλουμε το πολύτιμο λάδι και θα γνωρίσουμε τα παράγωγα και όλες τις χρήσεις που είχε ειδικά στους ανθρώπους της υπαίθρου, αφού ήταν απαραίτητο ακόμα και για το φωτισμό πριν την ύπαρξη του ηλεκτρικού ρεύματος. Για να συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις μας στη διαδικασία, θα γευτούμε την ελιά, το λιόψωμο και το λαδόψωμο, ενώ θα τονιστεί η διατροφική αξία του ελαιόλαδου και η κορυφαία θέση που έχει στη μεσογειακή διατροφη.

Τέλος, θα αναβιώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας φορώντας τον κότινο των Ολυμπιονικών!

Μέσα από αυτό το εργαστήριο με βιωματικό τρόπο τα παιδιά θα κατανοήσουν την προσφορά ενός δέντρου στη διατροφή και την καθημερινότητα μας, καθώς επίσης και την ανάγκη να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και τους διαθέσιμους πόρους του.

Το εργαστήριο είναι εποχικό και πραγματοποιείται τους μήνες που τα ελαιόδεντρα έχουν ώριμους καρπούς.(Οκτώβρης-Ιανουάριος) 

Χρειάζεστε περισσότερες Πληροφορίες?

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας υπεύθυνος θα επικοινωνήσει μαζί σας
Please fill the required field.
Please fill the required field.
Please fill the required field.