Μικροί αμπελουργοί

Οι μαθητές θα γινουν μικροί αμπελουργοί: θα γνωρίσουν το αμπέλι,θα τρυγήσουν τα σταφύλια, θα τα πατήσουν, θα τα βάλουν στο βαρέλι και θα μάθουν τη διαδικασία για να μετατραπεί ο μούστος σε κρασί!

Τον τρύγο συνοδεύουν μαθητές και εκπαιδευτικοί με το τραγούδι τους:

«Πατάμε τα σταφύλια και βγαίνει το ζουμί, να πάρουμε τον μούστο, να γίνει το κρασί.»

Οι μαθητές θα γνωρίσουν ακόμη ένα εύρος προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι, όπως πετιμέζι, ξίδι, οινόπνευμα, σταφίδες,  μουσταλευριά, μουστοκούλουρα.

Διαχρονικά ο τρύγος συνδέεται με την ιστορία της πατρίδας μας. Ήδη από την αρχαία εποχή προστάτης του αμπελιού ήταν ο θεός Διόνυσος.  Και αργότερα, όμως, ο τρύγος αποτελούσε σημείο αναφοράς για την αγροτική ζωή, καθώς η εποχή του τρύγου ήταν ένα πανηγύρι στο οποίο συμμετείχε όλο το χωριό. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί μέρος του τρίπτυχου: θέρος – τρύγος – πόλεμος.

Όπως έχει γράψει και ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης:

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Το εργαστήριο είναι εποχικό και πραγματοποιείται τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο που τα αμπέλια έχουν ώριμους καρπούς.

Χρειάζεστε περισσότερες Πληροφορίες?

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας υπεύθυνος θα επικοινωνήσει μαζί σας
Please fill the required field.
Please fill the required field.
Please fill the required field.